Min overgang fra idrettsutøver til fysioterapeut

Taekwondo begynte som en lek da jeg var syv år, og det skulle vise seg at denne leken ble noe av det viktigste i min hverdag i mange år.

Sånn ble det. Det startet som en SFO aktivitet. Der ble jeg kjent med noen som er mine beste venner i dag. Og sakte men sikkert, var det noe av det eneste jeg gledet meg til på fritiden. Som en elev i en liten lokal klubb i mitt hjemland Spania, ble det mange treningstimer, og senere reiser, samlinger og konkurranser.

Det ble mye glede. Jeg fant fort ut at det som motiverte meg mest, var å bli blant de beste i verden i Taekwondo. Det var en stor fordel å kunne se noen av verdensstjernene på nasjonale konkurranser og samlinger. Jeg ønsket å bli en av dem.

Tror ikke at jeg var et rent teknisk talent, men jeg var veldig dedikert til å trene.  En av mine premisser har alltid vært ”Alt kan gjøres om du bruker nok tid til å lære det”.

Etter at jeg vant Europeiske Junior mesterskapet, fikk jeg tilbud om å flytte til Barcelona for å trene sammen med det spanske landslaget. Det var en stor endring i midten av min tenåringsperiode. Som 16-åring å måtte forlate min familie, mine beste venner, Taekwondo klubben og miljøet, for så å komme et steg nærmere mitt idrettsmål, var med blandede følelser. Sakte men sikkert tilpasset jeg meg både omgivelser, treningsmiljøet og treningsmengden. Under de 13 årene som landslagsutøver, bodde jeg og trente på toppidrettssenteret i Barcelona. Senteret hadde gode fasiliteter til både å studere og trene på høyt nivå. Dette åpnet muligheten for at jeg kunne kombinere studier ved siden av elite satsningen.

Hvorfor fysioterapeut og osteopat?

Som toppidrettsutøver blir du godt kjent med fysioterapi yrket. På landslaget pleide vi å si at ”fysioterapeutene er som mekanikerne for en Formel 1 bil”. Jeg fikk god hjelp av fysioterapeuter mens jeg var skadet, samt god hjelp til å vedlikeholde kroppen til å tåle treningsmengden under og utenfor sesong. Fysioterapeutene ble en veldig viktig del av laget. Jeg ble heldigvis ikke skadet så mange ganger, men ble veldig inspirert av den jobben fysioterapeutene gjorde; fra gjenoppretting av skade, forebygging og trening, men også av og til rollen  som mamma hvor jeg kunne få råd og støtte når jeg trengte det 

Jeg studerte først fysioterapi, og senere tok jeg osteopati. Jeg fikk veldig gode erfaringer av å bli behandlet hos noen osteopater i min karriere, så tenkte jeg: Hvorfor ikke? Etter mitt første år som osteopatstudent innså jeg at dette studiet krevde en annen type planlegging. Dette var i samme tid når kravene for Taekwondo økte for min del, og presset ble større. Jeg studerte deltid ved Escuela de Osteopatia de Barcelona som samarbeider med European School of Osteopathy. Det ble også to perioder i England der jeg ble uteksaminert som osteopat. Når jeg tenker tilbake på tiden da jeg studerte osteopati og drev toppidrett, var det meget krevende.

Etter 13 år som landslags- og toppidrettsutøver med medaljer fra både VM, EM og Univesiaden, valgte jeg å ende min karriere i 2013.

Hvis jeg skal være ærlig, var det den tøffeste kampen i min karriere. Bestemmelsen for å slutte med toppidrett, når er ”rett” tid, og hva venter ved neste dør, var tanker som surret i hodet mitt i flere måneder før og etter jeg sluttet som idrettsutøver. Min dedikasjon til idretten var som man sier: 24 timers utøveren, alt dreide seg om å nå mål innen idretten, skreddersy studieløp, ha venner som kunne akseptere min satsning. Det at jeg hadde oppnådd to utdannelser, samt en kjæreste som forstod meg og min situasjon, og støtten fra min familie var noen av mine bjelker som har ledet meg til der jeg er i dag. Kjærligheten tok meg til Norge og en ny fase startet!

Hard start på en ny karriere som fysioterapeut

For meg var det ikke lett å starte fra scratch. Det var mye papirarbeid og saksbehandling med Helsedirektoratet for å få godkjenning av utdannelsen min som fysioterapeut. Jeg begynte å jobbe som massasjeterapeut i Oslo sommeren da jeg kom til Norge. Et og et halvt år senere kom jeg i kontakt med fysioterapeut og osteopat Thomas Sewell hos LFI helse og trening. Han er også veldig godt kjent med Taekwondo. Så ble døra åpen igjen. Gjennom Thomas sin hjelp fikk jeg en av de største muligheter i mitt liv. Thomas og Johann Lundin-Knutsen tok meg imot med åpne hender hos LFI helse og trening i Lillestrøm, og de gjorde at jeg fikk godkjent min praksisperiode som fysioterapeut hos LFI helse og trening. En spennende periode startet, og jeg kunne ikke tro mine egne øyne! Så var jeg i gang igjen, dagene gikk fort imellom jobben som fysioterapeut i klinikken og norskkurs. Etter seks måneder fikk jeg endelig NOKUT godkjenningen og jeg kunne være en stolt fysioterapeut i Norge. Jeg ble godt kjent med hele gjengen hos LFI helse og trening, og jeg er veldig takknemlig for all hjelp jeg har fått.

Å jobbe hos LFI helse og trening er utrolig motiverende. Det er bare utviklingsmuligheter det jeg ser. Nå har vi til og med fått en flott ny klinikk i sentrum av Lillestrøm som tilbyr oss terapeuter, og pasienter mange flere alternativer. Jeg vi igjen takke alle på LFI helse og trening for den muligheten jeg har fått, og jeg kan også trygt si at jeg opplever innholdet av min jobb som meget inspirerende og meningsfylt. Riktig veivalg som fysioterapeut og osteopat er tatt.