Behandling mot svimmelhelt, balanseplager og krystallsyke (BPPV)

Svimmel eller problemer med balansen?

Omtrent 10 % av den norske befolkningen har opplevd symptomer på svimmelhet de siste tre månedene. Den mest utbredte årsaken til denne formen for svimmelhet er kjent som krystallsyke, eller Benign Paroksysmal Posisjonsvertigo (BPPV), som rammer rundt 80 000 nordmenn årlig.

Hva er krystallsyke? Symptomer og prognose

Krystallsyke inntreffer når små øresteiner løsner og beveger seg inn i en eller flere av buegangene i det indre øret, noe som kan medføre akutt svimmelhet. Selv om tilstanden ikke er farlig, kan den være meget plagsom og ubehagelig for mange. Det er viktig å være oppmerksom på at krystallsyke kan manifestere seg i forskjellige former. fra akutt og kraftige svimmelhetsanfall til moderat, mild og vedvarende svimmelhet.

Krystallsyke kan være kortvarig og går over av seg selv. For noen kan symptomene bli langvarige slik at behandling er nødvendig. Noen opplever symptomfrihet etter 2–3 behandlinger, andre trenger flere behandlinger. Så mange som 50 prosent kan oppleve nye anfall på et senere tidspunkt.

Få hjelp med svimmelhet og balanseproblemer

Ved LFI Helse+Trening i Lillestrøm tilbyr fysioterapeut Hege hjelp med krystallsyke. For å bestille en time for utredning og behandling, send en e-post til hege@lfi.no. Alternativt kan du kontakte oss gjennom vårt kontaktskjema. Behandlingen er kostnadsfri for de med frikort og dekkes av Helfo. Det er ikke nødvendig med henvisning.

Fysioterapeut Hege hjelper deg med svimmelhet

Fysioterapeut Hege Grøndahl er spesialisert innen svimmelhet og har refusjonsavtale med det offentlige. Hun benytter avansert utstyr for diagnostisering og behandling av vestibulær svimmelhet.

Få hjelp med svimmelhet og balanseproblemer

På vår klinikk i Lillestrøm kan du få hjelp med krystallsyke av fysioterapeut Hege. Bestill time til utredning og behandling ved å sende e-post til hege@lfi.no. Du kan også ta kontakt via kontaktskjema her. Har du frikort er behandlingen gratis. Dekket av Helfo. Ingen henvisning nødvendig.

Slik foregår undersøkelsen

For å behandle ørestein er det essensielt å identifisere hvilket øre og hvilken buegang i balanseorganet som er affisert. Video nystagmusbriller er et effektivt verktøy for å diagnostisere den påvirkede buegangen. I løpet av undersøkelsen har pasienten på seg brillene mens de ligger på ryggen, og hodet plasseres i spesifikke posisjoner som fremprovoserer svimmelhet og de ufrivillige, rytmiske øyebevegelsene kjent som nystagmus.

Slik foregår behandlingen

For å relokalisere krystallene fra buegangene til deres korrekte posisjon, anvendes diverse reposisjoneringsmanøvrer. Dette innebærer å plassere hodet i bestemte stillinger.

Slik virker behandlingen på kroppen

Mens noen opplever øyeblikkelig lindring av symptomer, kan det for andre ta flere dager før de merker effekten av behandlingen.

Våre dyktige fysioterapeuter

Våre fysioterapeuter, med sin lange erfaring og oppdatert kunnskap om ny forskning, vil tilpasse behandlingen til dine individuelle behov. Vi lytter til deg og gir en helhetlig vurdering av din tilstand, samt veiledning og råd tilpasset deg.