Det har nå gått to måneder siden korona-situasjonen rammet Norge. En tid med stor usikkerhet og mye uro har preget oss alle på et eller annet vis. En ny hverdag har oppstått, hvor vi må stå i endringer og opprette nye rutiner og vaner for å håndtere krisesituasjonen. Den nye hverdagen har for mange vært omstilling til enten hjemmekontor, permittering, å være alene og kjenne på ensomheten, sjonglere hjemmekontor og småbarnsliv, eller å være en av de i «beredskapstroppen» i bedriften eller organisasjonen du jobber i. Uansett i hvilken situasjon du befinner deg i, er det likevel noen ting som er viktig for oss alle; å lade batteriene.
Endring og uforutsigbarhet
Det å stå i endring og usikkerhet rundt hva framtiden vil bringe, setter i gang mange tanker. Dette kan være utfordrende å stå i. Dersom du kjenner på mye bekymring, kan du lese hva min kollega Andrea skrev om dette i vårt forrige blogginnlegg: Les blogginnlegget her.
Folkehelseinstituttet råder folk til å gå ut, gå turer og få frisk luft. Dørstokkmila kan bli lang og det å være i fysisk aktivitet kan være krevende. Noen har kjent på den såkalte «brakkesyken», mens andre finner mindre tid og kapasitet til å gå ut og være fysisk aktiv og har nok med å besvare jobbhenvendelser eller har rett og slett ikke energi til å ta en tur ut etter småbarna har lagt seg. Helsedirektoratet har anbefalinger: «Minimum 150 minutter med moderat intensitet eller 75 minutter med høy intensitet per uke, eller en kombinasjon av moderat og høy intensitet» (kilde: Helsedirektoratet)
Det kan virke overveldende å prøve å nå Helsedirektoratet sine krav om fysisk aktivitet. Her er noen enkle tips til hvordan du kan komme et steg nærmere:
Senk forventningene
Det å tro at vi klarer å bli fysisk aktiv på en uke, med dårlig/lite grunnlag, er som å forvente at en valp skal lære seg å være renslig over natta.
SMARTE mål
Dersom det er lenge siden du har trent eller vært fysisk aktiv, begyn med målbare og relevante mål. SMARTE mål er et verktøy som forklarer hvordan du setter deg realistiske mål. Målene bør som nevnt begynne med små mål. Du kan finne en enkel introduksjon til SMARTE mål ved å trykke her.
Lystbetont aktivitet
Dersom det er lenge siden du har trent, kan det være lurt å spørre deg selv: Hvilken aktivitet liker jeg? Det å gjøre noe som er gøy, øker sannsynligheten for suksess. Om du f.eks kunne tenke deg å begynne med å gå tur, men savner noen å gå turer med, er det lov å ringe en venn (men husk 2 meters regelen), eller spørre en nabo som har en hund om du kan få låne den for å gå en skogstur. Andre interesser som kan være motiverende kan være sykling, padling, yoga, rulleski etc.
Ønsker du å trene styrke, men ikke har tilgang til et styrkerom, benytt deg av det du har i hjemmet; alt fra ingredienser du finner på kjøkkenet til f.eks lek med barna dine. Bli inspirert av andre: Finn noen tips og ta de med deg, prøv å begrens deg til noen få om gangen, slik at det oppleves gjennomførbart. LFI Helse&Trening legger kontinuerlig ut ulike inspirasjonsvideoer for hjemmetrening: Se mer på vår facebook-side.
Bruk kalenderen
Det å sette de fysiske aktivitetene inn i kalenderen din, er en god start for å innføre systematikk av nye rutiner og vaner. Sett gjerne av 1-2 ganger i uken i starten, deretter kan du øke med 2-3 osv. Desto mer spesifikk planleggingen er, desto mer forpliktet vil du føle deg.
Loggføring
Lag en enkel logg. Bruk gjerne mobilen, PCen, eller ha en liten notatblokk på nattbordet. Det trenger absolutt ikke å være en dagbok, men kun hva du har gjort og gjerne 1 ting som var positivt med aktiviteten. Dersom du ønsker å utvide dette til en treningsdagbok bør den inneholde punkter som:
Positive tanker
Det å se deg selv mestre den fysiske aktiviteten dagen før du skal gjennomføre den, trigger motivasjonen til å gjennomføre. På kvelden før du legger deg, har du tenkt tanken: Hvordan vil du at morgendagen skal være? Eller når vekkeklokken ringer på morgenen, still deg gjerne et spørsmål: Hvordan vil du at denne dagen skal bli? Og tenk gjennom hvordan du selv kan påvirke den?
Å ta vare på deg selv er det viktigste uansett hvilken situasjon du befinner deg i, men i dagens situasjon er det kanskje mest kritisk å kunne håndtere å stå i usikkerhet. Gjør noe med det du selv kan påvirke, og prøv ikke å la bekymringer om fremtiden ta overhånd. Grip muligheter til å lade batteriene.
Trenger du hjelp for å komme i gang med fysisk aktivitet og trening står vi på LFI Helse&Trening til din tjeneste – trykk her
Lykke til!
Andrea Rica
Fysioterapeut og Osteopat
andrea@lfi.no
LFI Helse&Trening
Linker til kilder:
LFI Helse + Trening er et moderne tverrfaglig institutt som fokuserer på å diagnostisere og behandle muskel- og skjelettlidelser. Vår ekspertise strekker seg over flere fagområder, og vi tilbyr skreddersydd veiledning og langsiktig oppfølging for din trening.
Har du spørsmål eller trenger hjelp? Fyll ut vårt skjema nå. Vi er her for å hjelpe deg.