Motivasjon og trening

Hvordan få økt motivasjonen til å trene?

Mange sier til seg selv at NÅ skal jeg starte å trene. Man er ivrig og flink i en periode, så kan en god del oppleve at det «sklir ut». Unnskyldningene hagler, og treningen blir et ork. Hvordan skal man klare å snu dette og opprettholde egen motivasjon til å fortsette treningen?

Motivasjon er en samlebetegnelse for de faktorer som setter i gang og styrer atferden til mennesker 1. Det bestemmer hvilke valg man tar og hvor stor innsats man legger ned. En slik atferd styres gjerne av et samspill mellom flere ulike motiver. Det er altså mye som spiller inn på om du velger å ta turen for å trene eller ikke.

Som fysioterapeut ved LFI Helse & Trening opplever jeg stadig at pasienter kommer inn på kontoret med unnskyldninger for at det har blitt lite trening. ”Det har vært så mye annet i det siste”, ”fremgangen har stoppet opp”, ”hunden til datteren min døde forrige uke” etc. Her gjelder det å være sterkere enn sine unnskyldninger, folkens! Det viktige er å tenke gjennom hva du tror kan påvirke DIN treningsmotivasjon i positiv retning. Du har sikkert hørt det før, men trening er ferskvare og må vedlikeholdes for at effekten skal opprettholdes.

HVORDAN ØKE MOTIVASJONEN TIL Å TRENE

  1. Ha et klart mål med treningen

Dersom du har et konkret mål med det du gjør, kan dette øke treningsmotivasjonen. Det kan være fornuftig å ha mindre delmål underveis, slik at man opplever små fremskritt på veien mot hovedmålet. Målet bør være mest mulig spesifikt, målbart og oppnåelig. Det må også ha egenverdi for den det gjelder, slik at det er motiverende å jobbe for det.

  1. Varier treningen

Variasjon i treningen skaper motivasjon. Det er mange måter å gjøre dette på. Eksempler kan være ulike aktiviteter og ulik intensitet på treningsøktene. Man kan både trene ute i naturen og ha økter innendørs. Videre kan man variere typer øvelser og bruk av utstyr; apparater, frivekter, egen kroppsvekt, slynger etc. Dette hindrer også ensformig belastning og gir deg nye utfordringer.

  1. Tren sammen med en venn

Lag en treningsavtale med en venn. Det sosiale aspektet er motivasjon i seg selv, og i tillegg er det vanskeligere å sluntre unna hvis man har en avtale. Har man også faste treningsdager, er det lettere å legge annet program utenom dette. Ved å trene sammen, kan man også motivere hverandre hvis den ene har en tung dag.

  1. Følg et individuelt tilpasset treningsprogram

Det er sentralt at man opplever mestring i treningen. Her gjelder det det å ha øvelser tilpasset eget funksjonsnivå. Optimal belastning og tilpasning av øvelsene for best mulig fremgang, er noe som oppleves vanskelig for mange. På LFI Helse & Trening har vi svært god kompetanse på dette området. Det å oppleve fremgang gir ofte økt motivasjon til videre trening.

  1. Finn en treningsform du trives med

Trivsel er viktig! Hvilken treningsform passer for deg? Her gjelder det å prøve seg frem. Liker du best å trene sammen med andre i en gruppe eller trives du bedre alene i styrkeapparatene? Ved å gjøre treningen mest mulig lystbetont, kan det fort bli noe man velger å bruke tiden sin på. I tillegg er det avgjørende at man ikke gjør det mer komplisert enn det trenger å være. Du kan få en effektiv treningsøkt på 30 minutter.

Tilslutt… Tenk deg godt om. Har du egentlig noen god unnskyldning for ikke å trene? Hvis svaret er nei, foreslår jeg at du tar et godt steg over dørstokken (nei, den er ikke en mil lang) og kommer deg til LFI Helse & Trening! Vi hjelper deg gjerne.

Lykke til!

Andrea Hovind Kolstad
Fysioterapeut
ahk@lfi.no

Referanser:

1) Motivasjon, Store norske leksikon (www.snl.no/motivasjon)