Stakkars meg tenker du sikkert når du har fått påvist en meniskskade og det er lange operasjonskøer på sykehusene. Frustrasjonen øker sikkert også når du sitter der med isposen på kneet og Google-søket ditt viser at det er minst 12 ukers ventet tid for å få tatt MR.
Bruk dette til din fordel- fordi de fleste meniskskade (ne) skal allikevel rehabiliteres med aktive øvelser hos en dyktig fysioterapeut (1). Pengene til haste-MR-bildene burde kanskje ha forblitt i feriekassa di, for disse har ofte lav nytteverdi (med noen unntak).
Vi skal ikke mange årene tilbake i tid før det var en meget utbredt holdning hos ortopeder og fastleger om at operasjon var den beste løsningen når meniskene ble skadet. I dag så har man mer og mer blitt klar over konsekvensene av å fjerne menisker, og slitasje-skadene dette medfører (2, 3).
LFI Helse & Trening har liten ventetid, dyktige idrettsfysioterapeuter og fantastiske lokaler for rehabilitering sentralt i Lillestrøm.
Vi har to halvmåneformede menisker (indre og ytre), laget av fiberbrusk som danner et fantastisk økosystem ved å øke kontaktflaten (4x) for å minske trykket og slitasjen på bruskflatene i kneet. En menisk fungerer som en støtdemper og stabilisator, men hvis den skades så endres trykkforholdene dramatisk og slitasje oppstår (4).
Meniskene er festet til leggbeinet og de må bevege seg under aktivitet. Den indre menisken en størst, best forankret og minst mobil, noe som har fører til at 3 av 4 menisk skader oppstår her (3, 5). Den ytre menisken er mest mobil, har løsere forankring og er vanskelige å rehabilitere (6).
Den ytre 1/3 av menisken (fra sentrum) kalles «rød sone», fordi den inneholder blodårer og har dermed bedre gro-potensiale ved meniskskader.
De akutte og dramatiske mensikskade (ne) er ofte forbundet med idrett og oppstår ved kraftfulle retningsendringer med vridning på et vektbærende kne. De kronisk relaterte skadene kan skje hos middelaldrende pasienter ofte ved minimale vridninger og stress og skyldes alder og slitasje.
Meniskskadene klassifiseres etter om de er delvise eller komplekse, ut ifra lokalisasjon (fremme, bake, innside og utside), traumatiske eller degenerative, horisontale, radiale eller vertikale eller etter utformingen til skaden (7).
Risikofaktorer er ofte forbundet med varig bruk i ugunstige stillinger (for eksempel håndverkere) eller idretter med mye vridning og krefter i dens egenart (fotball, basket, håndball etc) eller tidligere menisk skader.
LFI Helse + Trening er et moderne tverrfaglig institutt som fokuserer på å diagnostisere og behandle muskel- og skjelettlidelser. Vår ekspertise strekker seg over flere fagområder, og vi tilbyr skreddersydd veiledning og langsiktig oppfølging for din trening.
Har du spørsmål eller trenger hjelp? Fyll ut vårt skjema nå. Vi er her for å hjelpe deg.