Hodepine – når smerter fra nakken sprer seg til hodet

Det finnes mange forskjellige typer hodepiner – de vanligste er migrene, spenningshodepine og nakkehodepine. I dette blogginnlegget fordyper vi oss i nakkehodepine, om hvordan smerter i nakken kan spre seg til hodet, og hvordan det diagnostiseres og behandles.

 

Hvordan stilles diagnosen?
Man regner med at rundt 0,4-4% av befolkningen har nakkehodepine, også kalt cervicogen hodepine. Det er flere diagnostiske krav som skal være oppfylt for å bekrefte at det er nakkehodepine, dette kan en terapeut hjelpe deg med å finne ut av. Diagnosen stilles klinisk i samråd med din terapeut, og MR eller annen bildediagnostikk er sjelden nødvendig. Det er også vanlig at man har flere hodepinetyper i kombinasjon, man kan for eksempel både ha migrene og nakkehodepine på samme tid.

 

Hvordan kan nakkesmerter gi hodepine?
Nakkehodepine er en form for hodepine som karakteriseres av at hodepinen er referert fra vonde muskler eller strukturer i nakken. Øverst i ryggmargen er det et punkt hvor nerver fra hodet og ansiktet og nerver fra nakken møtes og utveksler informasjon. Dette krysningspunktet gjør at smerter i nakken kan gi hodepine, og motsatt kan også hodepine gi smerter i nakken.

 

Hvordan skiller man denne hodepinen fra andre typer hodepine?
Nakkehodepine holder seg typisk til én side (men kan også være tosidig), mens migrene gjerne bytter side. Nakkehodepine kan ofte også provoseres frem ved trykk på vonde strukturer i nakken eller ved bestemte bevegelser av nakken. Hodepinen starter typisk i bakhodet og stråler fremover i hodet, mens ved migrene starter den ofte foran i hodet. I motsetning til migrene er den ofte ikke forbundet med sterk kvalme, oppkast og overfølsomhet for lys og lyder, selv om dette noen ganger også kan være tilfelle. Symptomene og opplevelsen av smerten kan variere betydelig fra person til person.

 

Andre medvirkende faktorer
Det som også er viktig å huske på er at når man plages med smerter i nakke og hode (som ved alle andre smerter i kroppen) kan ikke alt forklares ene og alene på bakgrunn av smertefulle strukturer. Stress, bekymringer, lite søvn, anspenthet, usunn livsstil og inaktivitet er faktorer som kan bidra til økt smerteopplevelse og bør tas i betraktning i undersøkelse og behandling.

 

Hvordan behandler man det?
Når det kommer til behandling av nakkehodepine er forskningen sprikende og det finnes dessverre ingen «quick fix». Likevel tyder studier på at fysioterapi kan ha en effekt og involverer ofte en kombinasjon av råd og veiledning, spesifikke nakkeøvelser, generelle treningsøvelser og manuell behandling. Behandlingen blir alltid tilrettelagt den enkelte og kan variere basert på sykehistorien og undersøkelsen.

Marthe Dahl Eilertsen

Fysioterapeut & Manuellterapeut

LFI Helse & Trening

marthe@lfi.no

 

Kilder
1. https://www.uptodate.com/contents/cervicogenic-headache
2. Gwendolen Jull: Whiplash, Headache and Neck Pain, 2008
3. The International Classification of Headache Disorders 3rd edition, 2013
4. Lorimer Moseley, Explain Pain Supercharged, 2017