I min hverdag som fysioterapeut møter jeg daglig mennesker med ulike helseutfordringer. Når jeg går gjennom deres sykehistorie dukker ofte søvnvansker, også kalt insomni, opp. Hva gjør man når natten stjeler energien i stedet for å fylle den på?
Hva er insomni?
Det finnes flere typer søvnforstyrrelser. Insomni er den vanligste. Insomni innebærer problemer med innsovning, regelmessige oppvåkninger eller tidlig morgenoppvåkning. Det skilles mellom akutte typer (nylig oppståtte) og langvarige typer (har vart i måneder eller år). Insomni har blitt en vanlig helseplage. Ca. 15 % av befolkningen sliter med dette, og forekomsten er økende. Kvinner og eldre er mest plaget.
Hva forårsaker insomni?
Det skilles mellom utløsende og opprettholdende årsaker. Utløsende årsaker kan være kroppslige plager, bekymringer, stress, ytre forstyrrende faktorer (f.eks. lys eller støy), skiftarbeid og arv. Opprettholdende årsaker kan være negative forventninger med tanke på søvn, eller bekymring for ikke å klare og sovne. Dersom opprettholdende årsaker er til stede kan problemet vedvare til tross for at de utløsende faktorene ikke lenger er til stede.
Det er viktig med en grundig utredning dersom man sliter med insomni. Det kan være bakenforliggende årsaker til plagene (f.eks. søvnapné) som trenger oppfølging av lege.
Hva er konsekvensene?
Vi er godt rustet til å tåle kortere perioder med lite søvn. Men dersom plagene vedvarer kan dette resultere i større eller mindre helseplager, f.eks ulykker på grunn av nedsatt konsentrasjon, redusert humør, frafall fra arbeidslivet, redusert yteevne og generelt dårlig fungering på dagtid. Forskning har også vist at lavere smertetoleranse kan være en konsekvens.
Hvilken hjelp finnes?
1. Veiledet selvhjelp (veiledning/råd basert på de mest dokumenterte behandlingsprinsippene) :
Søvnhygiene
Rådene her tar sikte på en oppbygging av søvnbehov, å respektere døgnrytmen, og å unngå høy aktivering (grad av våkenhet) om kvelden og natten.
Råd for å ta vare på oppbygget søvnbehov (homeostatisk faktor):
Råd for å bevare god døgnrytme (cirkadian faktor):
Råd for å redusere aktivisering om kvelden og natten (vaner/atferdsfaktorer):
Stimuluskontroll
Behandling med stimuluskontroll går ut på å korrigere uheldig søvnatferd, og å styrke assosiasjonen mellom søvn og seng.
Søvnrestriksjon
Søvnrestriksjon tar sikte på å redusere tiden i sengen, til den tiden du reelt sover. Søvndagbok kan være nyttig i denne sammenhengen.
2. Avspenningsteknikker:
Ta kontakt med lokal fysioterapeut/psykomotorisk fysioterapeut for veiledning.
3. Medikamentell behandling
Dersom ingen ting annet hjelper, kan dette kan gi god effekt på kort sikt, men løser sjelden årsaken til problemet. Effekten kan tape seg fort, og det er fare for avhengighet.
Så hva gjør jeg?
Hvis du er utredet av lege og med sikkerhet vet at det ikke ligger alvorlige årsaker bak insomnien, bør du ta kontakt med lokal behandler for videre hjelp. LFI Helse&Trening har fysioterapeuter/psykomotoriske fysioterapeuter med kompetanse innen trening, kognitiv terapi og avspenning. Ta kontakt for en avtale, så får du råd og veiledning.
Lene Kristin Larsen
Psykomotorisk Fysioterapeut
Referanseliste
https://www.fhi.no. Folkehelseinstituttet.
https://www.kognitiv.no. Norsk Forening for Kognitiv Terapi.
https:/www.sovno.no Helse Bergen, Nasjonal Kompetansesenter for søvnsykdommer. Haukeland Universitetssjukehus.
LFI Helse + Trening er et moderne tverrfaglig institutt som fokuserer på å diagnostisere og behandle muskel- og skjelettlidelser. Vår ekspertise strekker seg over flere fagområder, og vi tilbyr skreddersydd veiledning og langsiktig oppfølging for din trening.
Har du spørsmål eller trenger hjelp? Fyll ut vårt skjema nå. Vi er her for å hjelpe deg.