Masterstudie idrettsfysioterapi

Endelig min tur! Av 149 søkere har jeg kommet inn på masterstudie i idrettsfysioterapi. Foran meg hadde jeg to års fulltidsstudier kombinert med jobben jeg elsket. Jeg hadde jobbet i 12 år og var mer enn moden for å gjøre noe mer ut av min hverdag som fysioterapeut.

Selv om advarslene haglet på om utfordringen ved å kombinerer jobb og studier, drømte jeg om å suge til meg nyere forskning og lytte til anerkjente professorer og doktorer innen idrettsfysioterapi. Når advarslene kom senket jeg skuldrene og fortalte meg selv at jeg allerede hadde drømmejobben som fysioterapeut. Jeg bestemte meg for å ta ett år av gangen. I etterpåklokskapens tid ser jeg at jeg ubevisst kun motiverte meg for 1 år med masterstudie innen idrettsfysioterapi.

Mitt første møte med Norges idrettshøyskole (les NIH) var nedslående; Så unge studentene var! Jeg oppdaget raskt at flertallet i klassen min tok mastergraden i håp om å få seg fast jobb som fysioterapeut. Jeg følte meg privilegert som hadde råd til å redusere stillingen min til 50% mens jeg studerte, i tillegg kom oppgavene som daglig leder for LFI helse og trening.

Forelesningene viste seg å være like gode som jeg hadde drømt om. Daglig ble jeg inspirert av forelesere og medstudenter som brant for yrket vårt, jeg var i himmelen!

Idrettsfysioterapi ved NIH

Kniven på strupen som daglig leder hos LFI og student

Jeg sjonglerte dagene mellom pasienter, eksamener og administrativt arbeid på LFI helse og trening. Vi nærmet oss slutten av første året på NIH og vi måtte ta stilling til valg av masteroppgave i idrettsfysioterapi. Jeg veide frem og tilbake på om jeg skulle skrive oppgaven eller ikke.

Parallelt med av avgjørelsen om jeg skulle fullføre 2.året på masterstudiet kom meldingen om at vi ikke kunne være i lokalene vi leide på Åråsen. LFI helse og trening måtte starte umiddelbart med å forme det som flere hadde ambisjoner om at skulle bli det nye flaggskipet på Nedre Romerike. Jeg ble dratt mellom å holde fokus på det som skulle være første prioritet dvs masterstudie og det å være deltagende på samtlige styremøter og prosjektmøter hos LFI helse og trening.

Tøyde strikken

Jeg tøyde strikken så langt at nattesøvnen ble dårlige. For første gang på 10 år var jeg innom legevakten, jeg var overbevist om at det var noe med hjertet. I tillegg til høy puls banket hjertet så hardt at det holdt meg våken om natten.

Konklusjon; Jeg var helt frisk, men realiteten var stress. Jeg kunne ikke forstå at jeg var stresset siden jeg befant meg i en drømmesituasjon. Jeg bestemte meg for ikke å stille som daglig leder for LFI helse og trening, noen andre måtte ta den oppgaven.

I takt med at nattesøvnen kom tilbake oppsto muligheten for å skrive en masteroppgave sammen med en forskningsgruppe jeg i mange år hadde sett opp til. Dette var en mulighet jeg aldri ville få igjen, jeg måtte gå ”all in”.

Masteroppgaven i idrettsfysioterapi

Arbeidserfaringen var et fortrinn når jeg skulle samle inn dataene mine effektivt. Datainnsamlingen ble gjort enten før eller etter jobb. De få dagene jeg ikke var på jobb, kjente jeg på det gode liv om kun å være student. Jeg jobbet i snitt 12-13 timer om dagen, men heiaropet fra familie, kjæreste og noen få venner gjorde at jobb kombinert med master igjen var lystbetont.

Så startet den stille skriveperioden. Jeg forestilte meg at jeg skulle kose meg med å dykke dypt ned på ett smalt tema. Så kom smellen- jeg hadde skrivesperre, lesesperre og ingen arbeidslyst, alt på en gang!

For å få opp motivasjonen prøvde jeg å jobbe mer på LFI helse og trening og mindre med matesteroppgaven på NIH, uten at det hjalp. På tredje uken kontaktet jeg en coach; Erica Grunnevold som jeg hadde lest om tidligere. I første møte med Erica kom det tydelig til synet at jeg hadde motivert meg godt til å starte på masterstudiet, jeg hadde bare glemt å motivere meg for at masterstudiet kanskje skulle vare i 2 år…

Mentale strategier

Erica og jeg utarbeidet noen mentale strategier for å levere masteroppgaven. Skriving av masteroppgaven var fortsatt knallhardt, ikke ett ord kom flytende, hvert eneste utkast til mine veiledere var fylt med blod, svette og tårer (når jeg fikk utkastet i retur).

Erica fortalte at ro og overskudd er nøkkelen til kreativitet og arbeidslyst. Jeg bestemte meg for å redusere jobben til 20% de siste 3 mnd av studiet. Dersom jeg ikke leverte til estimert tid visste jeg at masteroppgaven ikke kom til å bli levert.

Så kom invitasjonen til alpene. Samboeren min som for lengst hadde gitt opp vårt felles sosiale liv skulle reise for å stå på ski og jeg skulle være hjemme. Til tross at det var innlysende at jeg ikke hadde tid til å bli med bestemte jeg meg for å bli med. Det viste så å bli en av de bedre valgene jeg gjorde.

På målstreken – Flagget til topps! Endelig master i idrettsfysioterapi

Det var fortsatt knallhardt, men arbeidslysten var der!

Jeg var produktiv og leverte utkast på utkast av masteroppgaven til venner familie og veiledere. Jeg sjonglerte mellom jobb, innspurt og prosjektmøter.

Første gangen jeg kansellerte jobben var samme dag som innlevering av masteroppgaven. Jeg hadde en gruppe med 10 treningsklare pasienter som var klare til opptrening. Da jeg ringte og forklarte gruppen at jeg hadde deadline på innleveringen samme dag, ble jeg påmint om at jeg hadde drømmejobben. Pasienter så vel som terapeuter og masterstudenter er også bare mennesker, de hadde full forståelse.

I slutten av juni var det graduation for de studentene som hadde levert masteroppgaven. Telefonen ringte fra jobb sikkert 15 ganger den dagen. Vi skulle tegne kontrakt på det som skulle bli den nye arbeidsplassen til alle som jobbet på LFI helse og trening.

Jeg tok i mot diplomet på endt masterutdanning i fysioterapi og takket ydmykt til hele universet. Du kan vist du vil!

Jannicke Fjeldstad

Fysioterapeut

Utdanning: BSc Fysioterapi. MSc Idrettsfysioterapi.

Kurs: Triggerpunktsbehandling med nåler, Redcord, samt følger videreutdanning innen barnefysioterapi. Spesialkompetanse i ortopedisk fysioterapi.

Erfaring: Har jobbet som privatpraktiserende fysioterapeut siden 2004, tidligere jobbet som fysioterapeut ved Sunnaas Sykehus samt ved Statens Balletthøyskole. I tillegg til 100% stilling ved LFI jobbet hun tidligere med JR landslag i håndball.

Interessefelt: Muskel- og skjelettlidelser, ortopedi, idrettsskader, barnefysioterapi. Er for tiden med i ett forskningsstudie på Achilles, i samarbeid med Ahus og Oslo universitetssykehus.