YOGA – en treningsform for hele mennesket

I jobben min som fysioterapeut møter jeg mange mennesker som er plaget med stivhet i kroppen, spesielt i ryggsøylen, knær og hofteledd. Yogaøvelser myker opp kroppen og er ofte mitt førstevalg når jeg setter sammen øvelse program til pasienter.

Hva er yoga?

Yoga er en gammel indisk tradisjon som i sin opprinnelse handler om livsstil og er en helhetlig tankemåte forankret i indisk religion. I vesten har yoga først og fremst fokus på fysiske stillinger, pusteteknikker og meditasjon. Yoga kan sees på som en balansert treningsform der det handler om å forene kropp, sinn og sjel.

Mitt første møte med yoga var på en yogareise til Spania for 10 år siden. Etter en uke med daglig yoga kom jeg tilbake til Norge litt høyere (les; lengre), jeg følte meg mer energisk og hadde samtidig en behagelig indre ro.

Dette var starten på mitt liv med yoga.

På yogamatta opplever jeg å finne balansen i kroppen; mellom armer og ben, høyre og venstre side, forsiden og baksiden. Det handler om å gjøre bevegelser, flyte mellom stillinger, holde dem og puste. Puste rolig, dypt og kontrollert. Tankene dreier seg kun om bevegelsene og kroppens reaksjoner når jeg gjør yoga. Jeg registrerer kroppens signaler og tilpasser innsatsen og pusten deretter. Dette er yoga for meg; denne reisen i egen kropp og sinn hver gang jeg er på yogamatta.

Yoga har en positiv virkning på kroppen, både fysisk og mentalt. Når yoga gjøres regelmessig blir kroppen sterkere, mer bevegelig og balansen forbedres. Yogaøvelser kan bidra til bedre kroppsholdning og bedre pustemønster. For mange kan yoga også være en restitusjon fra livet og redusere stress.

Som fysioterapeut bruker jeg øvelser og stillinger fra yogaen både som styrketrening, balansetrening og bevegelighetstrening. Jeg har med meg yogaens lære om kroppsholdning og pust, og bruker dette hyppig i møte med pasientene.

I blogginnleggene mine fremover vil jeg presentere ulike øvelse programmer med yoga stillinger og sekvenser.

 

Her er ukens yoga program:

Johanne Bolstad
fysioterapeut

99256620

johanne@lfi.no

Blogg